linkedin,  online,  Werk Tips

Netwerken loont

Veel werkzoekende richten tegenwoordig steeds vaker een netwerk op, waar adviezen en contacten worden gedeeld en mensen elkaar motiveren.

Vaak wordt er training gegeven of workshops aangeboden en sprekers die de mensen motiveren. Wie veel netwerk zal er later ook profijt van hebben. Dan helpt het wel om eerst voor onderzoek te doen, wat kun je wel doen en wat niet. Heel veel werkzoekende doen het op de verkeerde manier, eerst halen en dan pas betalen. Zo werkt het niet, dan krijg je eenrichtingsverkeer wat resulteert dat niemand met je wilt netwerken.

People Inside a Cafe With Tables and Chairs

Netwerken op de juiste manier.

Wie netwerkt stel zich eigen eerst voor en heb je niet eerst de woord wat je vaak zie, dat zie ik ook op netwerkborrels. Dat ze kaartjes rondstrooien wat heb je er aan als je eigen niet eerst netjes voorstelt. Netwerken is je eigen voorstellen aan je potentiële werkgever, wat heb jij te bieden en waarom moet juist deze werkgever jouw een baan aanbieden. Tuurlijk is het lastig maar als je het slim speelt heb je zo jouw eigen droombaan.

In de lift naar succes.

Stel je raak in de lift met iemand in gesprek. Wat als diegene nu net op zoek is naar iemand die precies kan wat jij te bieden hebt? Dan heb je drie minuten de tijd om te vertellen wie je bent, en wat je kunt. Zo’n aanbeveling in een paar minuten wordt ook wel een elevator pitch genoemd. Altijd handig om zo’n kort en bondig verkooppraatje van jezelf paraat te hebben, ook op netwerkbijeenkomsten. Vind je het moeilijk om je eigen kwaliteiten te omschrijven, vraag dan hulp aan goede vrienden. Vraag drie positieve punten te benoemen over jouw, zo breng je snel in kaart waar jij goed in bent.

Jij bent nooit te oud om te leren.

In een cursus personal branding ontdek je wat jouw sterke punten zijn. En waarmee je kunt onderscheiden van de rest.

Wil je weer in het onderwijs dan is de instituut mentoris traint een aanrader, het coacht en leidt vakdocenten op.

Gratis bijscholen: de open universiteit heeft een groot aanbod gratis cursussen en massive open online courses. Biedt deze aan via universiteiten gratis online videocolleges.

Ik de Loopbaancoach denkt mee.

Wie weet ligt er  een leuke baan in een zijstraat van de weg die jij nog niet heb gevolgd. Het liefst wil jij meteen op alle vacatures die voorbij komen reageren. Neem even de tijd om tot je bezinnen te komen en je afvragen welke vacatures vind ik nu interessant.

Kijk verder.

Vraag jezelf is af waar ben jij goed in, en ligt deze baan wel niet in een zijstraat waar jij nog niet heb gelopen. Zoek niet als zelfsprekend naar een functie of een baan zoals in je verleden.

Denk aan om-of bijscholing.

Dit vooral een goed idee als je werk in je vakgebied schaars is. Ook binnen bedrijven kun je vaak een opleiding of een scholingstraject volgen. Maak kijk vooral naar de kwaliteiten die je al hebt en naar welke mogelijkheden die je te bieden hebt. Een opleiding volgen kost kostbare tijd, is het vooral de moeite waard als het je ook echt een nieuwe baan oplevert.

Probeer via via.

Online vacatures vormen slechts twintig procent van alle beschikbare banen, die je vindt via banenbanken en tachtig procent via je eigen netwerk.

Schrijf je in bij werving en selectie uitzendbureaus.

Zo doe je tijdelijke nieuwe werkervaring op, en het is een goede manier om andere mensen te leren kennen. Bovendien staat het goed op je cv en breng je mogelijk dichter bij die droombaan.

Wordt actiever op linkedin.

Deze online database van contacten en vacatures wordt door veel werkgevers en recruiters gebruikt om mensen te werven.

Trek eropuit.

Bezoek vakbeurzen, netwerkbijeenkomsten , congressen, en presentaties. Hoe meer contact hebt  met mensen , hoe beter het voor jouw is.

Geslaagde voorbeelden van netwerkclubs.

www.debroekriem.nl

www.hetisnetwerken.nu

www.talentplus.nl

www.werkenvoorwerk.nl

www.inbetweencafe.nl 

Groetjes Angelique

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.