Eigenbaas,  Werk Tips

Met plezier naar je werk

Droom of droombaan iets meer dan de helft van de nederlanders is best tevreden met hun werk.

Kan dat beter, ja dat kan beter. Echt. Want met wat zelfreflectie en de juiste keuzes maken van ons werk onze droombaan. Er is een verschil tussen werkgeluk en werktevredenheid, tevredenheid is een passieve variant. Bijvoorbeeldt door een fijne salaris of goede secundaire arbeidsvoorwaarde. Geluk is veel meer actief daar staat voldoening en zingeving centraal. Een hoge salaris maakt niet altijd gelukkiger, een rechtvaardig salaris is wel belangrijk voor een geluksgevoel.

Loopbaan met talent.

Tegenwoordig willen we niet meer dezelfde baan tot onze pensioen of alleen maar geld verdienen om te overleven. We willen iets doen wat ons voldoening geeft, waar we onze talenten kunnen gebruiken. Als we elke dag hetzelfde werk zullen doen zonder enige afwisseling dat is er meer kans op een burn-out. Het zal beter zijn als we plezier en zingevende werk zullen doen dan alleen maar werken voor het geld. Dat brengt niemand geluk, gelukkig zijn in je werk is werk te doen waar je blij van wordt.

Stel je krijgt een basisinkomen, en je mag kiezen uit alle mogelijke banen wat zou jij dan willen doen?

Hierbij tips voor loopbaanvragen.

1 Onderzoek of je ongelukkig bent met je eigen baan.

Plezier: Heb je voldoende plezier in je werk? op de schaal van 1 tot en met 10.

Voldoening: heb je het idee dat je kwaliteiten voldoenden kan in zetten in je werk? op de schaal van 1 tot en met 10.

Zingeving: kan je idealen kwijt in je werk? Kan je bijdragen leveren aan iets groters dan je eigen belang op de schaal van 1 tot en met 10

2 Weet jij wat je wilt.

Heb je een keuzeplan: breng nu in kaart wat jouw ideale droombaan er uit ziet?

Brainstorm: met andere over hoe je droombaan eruit zal zien als je een basisinkomen zal hebben, hoe geef jij je baan dan vorm?

Waarden: bepaal de waarden die voor jouw belangrijk zijn in je baan, zijn het de sociale contacten of authenticiteit en zingeving?

Flow: is te herkennen als een gevoel dat de tijd en de omgeving zijn verdwenen. Bij flow denken we aan is mijn baan wel uitdagend genoeg om mijn talenten in te verwerken. Onderzoek eens waar je in een flow was, en hoe voelde dat gevoel.

3 Van je passie je beroep maken, doe dat maar lekker niet.

Veel mensen die het roer omgooien hebben spijt van de keuzes die ze hebben gemaakt. Omdat ze van hun hobby hun baan hebben gemaakt, ineens zijn de verkoopcijfers en de omzet belangrijker dan hun eigen creativiteit. Moet je van je passie nu werkelijk je droombaan maken.

De grootste kans dat een droombaan of compleet andere baan slaagt, is door klein te beginnen en niet groots aan te pakken dan is er een grotere kans op falen.

4 Kies en houdt het bij je eigen keuze?

We leven allemaal in een wereld van meerkeuzemaatschappij, waarin we werken aan geluk in een huidige baan. Overstappen naar een andere sector of een eigen onderneming is allemaal een optie maar wat is nu de juiste keuze. De manier waarop je een keuze maakt is fundament voor je latere toekomst, want elke keuze zorgt ervoor dat je de juiste keuze maakt.

Want tenslotte iedereen wil zijn droombaan vinden, een droombaan vind je niet die maak je zelf door te doen waar jij plezier in hebt.

Groetjes Angelique

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.