De magie van klankschalen
Klankschalen geven rust en harmonie in lichaam en geest.
Maar de magie van klankschalen gaat verder, hun klank breng je terug bij jezelf wat je onder weg bent kwijt geraakt. Een klankschaal is een bescheiden metalen kom, mooi in eenvoud stevig maar dan: pak je een stokje en sla je er zachtjes erop. Het geluid dat verwondering opwekt. Bij een goede klankschaal blijft de klank zelfs na een zachte, aanslag nog lang naklinken. Pas na een minuut of langer hoor je de klank wegsterven. Ook bijzonder is dat de klank na verloop of tijd gaat pulseren, een beetje alsof er een hart klopt. Maar het mooiste zijn de boventonen, naast de grondtonen hoor je nog verschillende anderen klanken. Die als te waren mee zingen, met de lagere toon. Het is een klank waar je bijna onmogelijk geen aandacht aan kunt geven. Maar vragen roept het ook op, wat is de verhaal van deze singing bowl. Waar komt het geluid vandaan, waar klonk het ’t eerst? En wat hoor je nu eigenlijk.
Leren luisteren.
Zelf een klankschaal maken is een proces van goed leren luisteren. Of eigenlijk leren luisteren van stil zijn, het vraagt om aandacht en bewustwording. Wat is een klank, waar komt het vandaan? Wat vind jij mooie klank en welke klank past erbij jou. Zelf een klankschaal maken kan je helpen in je bewustwordingsproces. En wat hem altijd weer verwondert: dat de klank zo overheen hem komt met de intentie liefde. Aan het eind wordt de klank aangeslagen en blijkt het een zuivere A- klank over die de liefde toont. Of met iemand verbinding maken wat een stevige basis vormt. Een klankschaal met een c ondertoon die maakt contact met de aarde. Of je een klankschaal nu zelf maakt, of er een uitkiest of gewoon als cadeau krijgt. Hoe langer je een klankschaal hebt en gebruikt, hoe meer je vertrouwd raakt met de klank en de trilling, hoe beter je als te waren je eigen stemming er in hoort. En als je ontstemd bent en uit evenwicht ben dan kan de klank en trilling je helpen om weer tot rust komen. Hoe dan? Door het ervoor te gaan zitten, gewoon in kleermakerszit op een kussen en de klankschalen op je schoot. En er zachtjes erop te kloppen met een klopper , de vragen loslaten die in je zit leren loslaten. Want dat is uiteindelijk de magie van de klankschaal: het is de klank die je terugbrengt naar jezelf.
Hoe kies je een klankschaal.
Ten eerste: neem je de tijd! Kies uiteindelijk de klankschaal waar je steeds naar terug gaat. De toon die je het prettigst vind, is waarschijnlijk die het beste bij je past.
Laat de klankschaal rusten op een kussen of op de vingers van je hand, en sla rustig op met een klopper. Die klopper houd je losjes vast,tussen je vingers: je slaat licht van uit je pols.
Luister aandachtig naar de klank van de klankschaal, wat vind je van de toonhoogte? Hoe lang blijft hij door klinken.
Let niet alleen op de basistoon maar ook op de boventoon. De tonen die hoger zijn dan de basistoon. Hoeveel klanken hoor je? Kun je gemakkelijk op het geluid consenteren.
Houd de klankschaal ook op verschillende plekken bij je lichaam, bijvoorbeeld bij je buik. Je hart en je voorhoofd, of je houd je hand op een paar centimeters van de aangeslagen klankschaal.
Probeer als ’t kan verschillende kloppers uit , dat maakt uit voor de klank.
Meer weten zie de links.
Boek.
https://www.bol.com/nl/p/klankschalen/9200000072026023
Heel veel plezier met deze tips en het uitzoeken van je eigen klankschaal.
Groetjes Angelique.