Geen categorie

Luister eens naar je eigen lichaam

Psssst je lichaam wil je iets vertellen, luister dan eens goed naar je eigen lichaam.

Het is een goed bedoelde advies, maar ja wat ik natuurlijk nooit opvolgt. Maar hoe dan ook? En als je goed luistert, wat zeg je lichaam dan over je mentale gezondheid. Onze leven is druk de hele dag zijn we bezig en nu om te zeggen we hebben rust  totaal niet. Wie kent er niet iemand die jaren lang te veel en te hard heeft gewerkt, en een burnout heeft gekregen. Vaak zien mensen het pas als het te laat is, er waren eigenlijk al signalen van het lichaam maar die werden genegeerd.

Man in White Dress Shirt Holding Glass Bottle on Brown Wooden Table

Als kind voelde we precies aan wat wel en niet goed voor ons was.

Terwijl we als kleinkind intuïtief heel goed naar ons lichaam luisterende: we voelde aan wat goed was en wat niet. We bewogen als we daar zin in hadden, en sliepen als we moe waren. Wij hadden toen geleerd om op onze eigen intuïtie te vertrouwen, naar mate we ouder zijn geworden. Hebben we dit af geleerd, door de invloeden van buiten af komt alles ook anders binnen.

Nu verdoven we ons zelf.

Als je niet heb geleerd als kind om je eigen grenzen aan te geven, dan kan het gebeuren als groter wordt je eigen gaat verdoven. Om de pijn te voelen die je als kind had, en trauma’s die heb op gelopen neem je mee naar je volwassenheid. Iemand die emotionele en psychische of lichamelijke pijn  mee draagt. Wil het liefst niet voelen, en verdoven zich zelf. Met alcohol of andere verdovende middelen, maar ook door teveel koffie te drinken of andere pepmiddelen te gebruiken. Deze overlevingsstrategieën dienen allemaal het zelfde doel: niet hoeven te voelen wat ze werkelijk voelen.

Helen van trauma’s.

Lichaam en geest horen een te zijn, en niet afgesplitst van elkaar. Het zijn als te waren communiceren vaten, je lichaam luistert naar je geest en anders om. Aan de basis van deze stress die zich keer op keer kan vertalen in ziektes. Mensen die vroegen zijn misbruikt of geslagen raken vrijwel de verbinding met hun lichaam kwijt. Ze zijn af gesneden, daardoor kan het gebeuren dat er niks meer wordt gevoelt. En andere later ook weer over hun grenzen kunnen gaan.

Stel nu eens jezelf deze vraag? ben je in balans, slaap je goed, en kun je goed concentreren?Nee? Begin dan eens beter te leren luisteren naar je eigen lichaam.

Groetjes Angelique

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.