ideeën,  inspiratie

Geldzaken kind eenvoudig

Geld zaken kind eenvoudig, als je het maar goed bij houdt.

Een groot deel gaat op aan vaste lasten, en een deel gaat ook naar eten wonen en vervoer. En als je eind van de maand hopelijk nog geld overhoudt kan dit op je spaar rekening. Het gebeurt wel eens dat de belastingdienst om de hoek komt kijken met een naheffing, dan is het verdraaid handig als je wat geld achter de hand heb. Om het geld te betalen, want na die navordering heb je gelijk weinig over niet waar. Maar als je nu meer financieel kennis zal hebben kun je ook beter wapenen, om nare verrassingen tegen te gaan.

Met mijn tips kom je vast en zeker wel ver, want als het om boekhouden gaat sta ik vooraan in de rij. Ik weet waar mijn geld aan op gaat, en heb elke maand ruim geld over . Want ja ik heb natuurlijk geen schulden, ik heb elke maand een budget voor mijn boodschappen. En extra als het nodig is, ik zal er zo een boek over kunnen schrijven.

Ben jij ook zo iemand die regelmatig in de aanbieding trapt?

Die aantrekkelijk lijkt maar eigen niet zo is, als je alles door zal rekenen. Want niemand houdt van verrassingen en ik helemaal niet, daarom heb ik altijd een klein noot boekje bij me. met de vraag heb ik het nodig, kan ik er nog een nachtje overslaan. Zo nee dan kan ik het kopen de volgende dag, en kan ik wel wachten dan koop ik het gewoon niet.

Mijn tip voor een beter boekhouden systeem.

Afbeeldingsresultaat voor nibud

Maak gebruik van dit systeem echt een aanrader, hou het maar is een maand bij. Dan zie pas waar het naar op gaat, en dat door 12 heb je een vakantie verdient.

Link ook niet onbelangrijk toch: https://www.nibud.nl 

Tip 1 iets overhouden aan de einde van de maand.

Waarom heb jij een buffel nodig, als je fiets word gestolen of je wasmachine gaat stuk. En als jij niks op je spaarrekening heb, dan kan je kleren op de hand wassen. En wat de meeste mensen doen, is geld lenen voor kopen via Wehkamp kopen met hoge rente.

Tip 2 Ik ben niet goed in sparen, hoe kan ik dan ongemerkt toch sparen.

Is door als je spullen koopt daar rente over te sparen. Stel je koop een wasmachine van 500 euro, het geld  verdubbel je door elke maand 35 euro per maand te sparen. Net zo lang dat de wasmachine mee gaat, en moet je dan is na gaan als je dit bij je alle spullen zal doen.

Tip 3 Hoe voorkom je dat je rood komt te staan.

Is het bedrag wat je rood mag staan verlaagt naar 100 euro, zo kan je niet teveel in het rood komen te staan, en betaal je ook geen hoge rente aan de bank. Ja rood staan is gewoon schulden, en dat wil je toch niet.

Tip 4 Ik heb dringend geld nodig, als je werkt kun je vakantie dagen uit laten betalen.

En kom je geld te kort elke maand dan loont het echt om je uitgaven bij te houden, en zo nodig in de gaten te houden waar aan je het allemaal uit geeft. En vooral koop niks onder weg, een latte minder is een vakantie erbij.

Afbeeldingsresultaat voor van spaarbank rekening veranderen nl

Tip 5 Hoe kies je een goede spaar rekening.

Biedt een bank een hoge rente voor je spaarrekening, dan is het beter om achter je oren te krabben . Want meestal klopt dat niet, wat natuurlijk altijd een addertje achter de gras heb. Meer info www.vanspaarbankveranderen.nl  Het vrekken echtpaar , wat goede tips geeft overigens.

Tip 6 is het slim om te gaan beleggen.

Als je het geld bestemd is voor een doel voor later, dan zal het een uitkomst zijn. Want zo verdubbel je wel je inleg, neem nu de belegging van 10.000 met een voorzichtige rendement van 5 % na kosten levert dit na 15 jaar 20.789 op. En na 20 jaar 26.532 een verschil van 5744 in de laatste vijf jaar. Of wel zo 28 % na 30 jaar is het bedrag zelfs 43.219 heerlijk bedragje niet waar, als je met pensioen gaat.

Beleggingsfondsen:

www.morningstar.nl

www.afm.nl kun je checken of er een aanbieder wel betrouwbaar is.

Beleg nooit in aanbieders zonder AFM-vergunning en bekijk altijd de waarschuwingslijst.

Tip 7 hoe weet ik later dat ik genoeg pensioen heb.

Iedereen hoopt op een goed pensioen later, na je pensionering op de zelfde voet blijven leven , dan zal je het niet redden. Vaak word er geroepen dat het wel lukt met dat salaris inclusief de 70 % van je AOW wat je het laatste heb verdient. Maak er maar een vuistregel van, houdt er rekening mee dat alle andere factoren ook mee kunnen spelen, zoals de hypotheek wat je nog moet aflossen.

Pensioen:

www.mijnpensioen.nl 

www.rijksoverheid.nl

Natuurlijk kun je hem gewoon aanvullen door gewoon te sparen, dat doe ik ook waarom niet bij sparen voor je oude dag niet waar.

Tip 8 Betaalt mijn werkgever mij wel genoeg.

Wie in loondienst werkt, vraag ze toch denk een ding af verdien ik wel genoeg. Iemand die zich eigen ontwikkelt in zijn functie gaat een belangrijke rol spelen in zijn functie. Daar tegenover hoort wel een salaris wat bij die functie hoort nietwaar. Sommige bedrijven betalen pas uit als een werknemer daarom zal vragen, ieder niet.Kijk daarom altijd de cao na of jij wel genoeg verdient bij je huidige werkgever.

www.fnv.nl/sector-encao/alle-cao’s kijk voor al in hun data bank of het allemaal nog wel klopt.

Of www.intermediar.nl/salariskompas.

Veel succes en veel boekhouden plezier, ik hou graag alles bij want ja zelfs ik kom rond jij toch ook.

Groetjes Angelique

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.