inspiratie

Martin Luther King

Heb je vijanden lief, zal Martin Luther King gezegd hebben.

Net als zijn leermeesters Jezus en Gandhi betaalde Martin Luther King voor zijn geweldloze strijd de ultieme prijs.  40 jaar na zijn dood beleef Kings gedachtegoed de ultieme reïncarnatie: in de oude president Barack Obama.

Boycot.

Als jonge dominee in het arme zuiden van de verenigde staten krijgt Martin Luther King, volop de gelegenheid om in het veld te oefenen.Als een 15 jarige zwarte school meisje gearresteerd word omdat ze de wet overtreedt”ze weigert in de bus op te staan voor, een blanke man. Krijg King de kans iets voor het meisje te doen, ze is te jong hoe jonge mensen meestal denken. Komt King met een idee, die denigrerende bus wet is een ideale handvat. Om de het rassenprobleem aan de kaak te stellen, hij sluit een deel met Rosa Parks een keurige zwarte secretaresse. Uit het goede milieu, en een gedreven burgerrechtenactivisten. Op 1 december 1955 weigerde zij ook een zitplaats in de bus af te staan, aan een blanke. Ze word gearresteerd en krijg ze word veroordeeld tot een boete van 10 dollar, te betalen. Die ze natuurlijk weigert te betalen, onmiddellijk lanceren King. En zijn mede activisten een zorgvuldig strik geweldloze campagne.

Afbeeldingsresultaat voor Martin luther king

Iedereen die de bus wet onrechtvaardig vind, wordt opgeroepen niet meer met de bus te reizen.

De montgomery bus boycotte word Kings eerste geweldloze zege, 17,000 mensen mijden van de ene op de andere dag de bus. Een lokale krant schrijft toen Kings oproep tot de boycotte werd uitgedeeld instak de menigte in wilde blijdschap.Ziet ook in dat het een gevaarlijk wapen is, profetische schrijft hij. De geweldloze strijd vereist een opofferingsgezindheid. Je kunt in de cel belanden en monddood worden gemaakt, maar als de fysieke dood de prijs is die een man moet betalen, om zijn kinderen en de blanke medemens te behoeden. Voor een permanente geestelijke dood, dan is dat een kleine prijs.

Afbeeldingsresultaat voor Martin luther king

Vroeg of laat zullen alle mensen op aarde, om een manier vinden om in vrede samen te leven.

Dit kan alleen als we onze conflicten aanpakken zonder enige wraakgevoelens en zonder agressie. De basis van die aanpak is liefde. Want oog om oog maakt iedereen blindt, wat er werkelijk is. Martin Luther King staat boven aan de bergtop en hij voorziet dat hij de ultieme prijs zal betalen voor zijn strijd tegen rechtvaardigheid.

Martin Luther King had een droom.

Meer dan ooit is er de noodzaak dat de naties van de wereld als buren te leven. Vroeger was oorlog voeren om huidskleur of dialoog een dwaasheid, vandaag is het zelfmoord. Als we aannemen dat de mensheid het recht heeft om te overleven, moeten we een alternatief bedenken. Voor oorlog en destructie, we hebben de keus tussen vrede sluiten of ophouden te bestaan.

Groetjes Angelique

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.