Eigen liefde,  kinderen

Mag ik even door de grond zakken

Zo ga je om met je schaamtegevoelens de #metoo beweging heeft veel los gemaakt bij iedereen.

Opeens sta je niet meer er alleen voor om je gevoelens en schaamte te delen toch heeft de ene er meer last van dan de ander. Hoe werkt dat eigenlijk en wat kunnen wij ermee?

Het kan bevrijdend zijn om te ervaren dat schaamte voorbijgaat zonder dat de wereld vergaat.

Door de grond zakken dan ben jij niet de enige die dit ervaar heel veel mensen hebben hier last van. Schaamte is als intens pijnlijke gevoel dat je er van overtuigend bent dat je gebreken vertoont. En daarom niet waard bent om geaccepteerd te worden of erbij horen. Anderen mensen noemen dit gebrek aan empathie met jezelf of  een emotionele reactie, op angst om af gewezen te worden. Schamen dat doe je niet snel, en vooral niet in je eentje. Het is iets wat je ervaart in je relatie tot jezelf. Schaamte maak je bewust van de norm van regels die kennelijk gelden voor iedereen.

Vooral kinderen schamen zich het allermeest voor zich zelf.

Je eigen niet goed genoeg voelen, heel veel kinderen hebben hier last van omdat hun ouders willen dat ze perfecte gedrag vertonen. We kennen het gevoel allemaal, want het vermogen om schaamte ervaren is aangeboren. Het is een emotie die gekoppeld wordt aan het aantal ontwikkelingsstadia die wij als kind hebben ontwikkeld. Wat je vaak hoort van ouders jij heb mijn voor lul gezet, in de winkels en nu ben ik boos op jou. Herkenbaar? Juist heel veel kinderen moeten dit dagelijks horen, en vooral kinderen die zich eigen al schamen voor zich zelf.

Vrouwen voelen schaamte als ze te kort schieten op alle fronten waarop ze perfect willen zijn.

Als moeder, als partner, als werknemer als huisvrouw en als de slanke den die perfect voor de dag moet komen. Mannen daar en tegen schamen zich vooral voor de momenten waarop ze zwak en kwetsbaar voelen. Dat willen ze te allen tijde voorkomen zeker als er vrouwen in de buurt zijn.

Jongens en meisjes worden altijd afgerekend op hun lichaam.

Dat kinderen schaamtegevoel ontwikkelen is gewoon niet nodig. Maar als opvoeder heb jij je wel de aandeel hier in, heel moeders en vaders keuren hun kinder af op hun uiterlijk. Ik probeer mijn zoon altijd mee te geven dat hij er mag zijn om wie hij is, en dat niet iedereen het zelfde is of hoeft te zijn. Omdat de maatschappij perfecte kinderen wil dan tellen ze pas mee, ik vind ieder kind mag zijn om wie hij wilt zijn. Het maakt niet uit of je dik of dun bent, dat telt niet mee. Iedereen is gelijk zelf als jij dit niet vind als ouder, een kind denk niet in dik of dun dat doet de omgeving waarin hij of zij in opgegroeid.

Onthoudt jij bent goed om wie jij bent, en niet om wat je draagt .

Gr Angelique

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.