Mindfulness,  Personal branding,  Werk Tips

Het nieuwe solliciteren werkzoekende

Startersgids voor het nieuwe solliciteren voor werkzoekende

Waar begin je als je net in Nederland aankomt, want er komen heel veel zaken op je af. Waar jij nog geen weet van heeft, tja dan kan het gebeuren dat je het niet meer weet.

Tips voor startende ondernemende mensen.

Je hebt net je diploma op zak en dan verder, ben jij dan klaar om de arbeidsmarkt te bewandelen. Heb je geen idee wat je leuk vindt of waar jij goed in bent ? Dan wordt het wordt het tijd dat je  een  korte stage van een week bij een bedrijf doet.  Door een dag lang mee te maken wat er gebeurt binnen een organisatie, krijg je een beeld van het vak, en ook van de sfeer en de mensen die in dit vakgebied werken. Door mee te gaan naar meetings, krijg je een indruk van een bedrijf of baan en word je meteen gekoppeld aan interessante mensen. Durf te vragen: vakidioten vinden het alleen maar leuk als iemand interesse toont in hun werk, en ze laten graag zien hoe veelzijdig het is. Tijdens de lunch of autoritten is er alle gelegenheid om vragen te stellen en jezelf te laten zien.

Ben jij werkloos wordt dan een zzp’er.

Veel werkzoekenden wachten niet tot ze een eerste baan vinden, maar beginnen zelf een bedrijf.  Je kunt beter een paar kleine freelance-klussen doen, dan lijdzaam wachten tot je een baan vindt. Dit komt beter over als je solliciteert dan een gat in je cv. Door het actief netwerken, vergroot je bovendien de kans op een vaste baan. Een eigen bedrijf beginnen, is ook nog nooit zo simpel geweest. Met een laptop en een telefoon als kantoor en social media als acquisitietool, kom je een heel eind. In een handomdraai heb je een visitekaartje en eigen website. Huur een werkplek bij Spaces of WeWork en je hebt meteen een heel netwerk om je heen.

Let op je lichaamstaal als je solliciteert.

Tijdens een sollicitatiegesprek zijn je lichaamstaal en micro-emoties erg belangrijk. Zorg dat je hieraan werkt. Wees je bewust van je bewegingen, je manier van zitten, kijken, ademen. Zorg dat je dit maanden van tevoren doet, zodat je je tijdens een gesprek kunt richten op de inhoud en niet hoeft na te denken over de manier waarop je overkomt. Een toneelcursus, een cursus zingen, en ook een coach kunnen je hierbij helpen.

Let op verborgen vacatures.

Het grootste deel van de vacatures, 70 procent, komt nooit online te staan die worden intern vervult. Dat klinkt ontmoedigend voor iemand die een baan zoekt, maar dat is het niet. De meeste vacatures worden namelijk via-via ingevuld. Met mensen die doorstromen vanuit dezelfde organisatie of met mensen die worden voorgedragen door een medewerker via een persoonlijk contact. Voor een bedrijf geeft het veel meer zekerheid om iemand aan te nemen die op een of andere manier al is gelinkt. Zorg er dan voor dat je jezelf in de spotlights zet ,en maak gebruik van al je connecties dat jij opzoek bent naar een baan.

Personal Branding zie jezelf als een merk.

Er zijn steeds meer tools om jezelf online te presenteren. Een brief met een ouderwets cv is heel statisch daarmee val jij niet op. Een persoonlijke website laat op een dynamische manier zien wie je bent, en ook wie je kent en wat je doelen zijn. En in welke vakgebieden, en bijvoorbeeld ook in welke landen of steden je wilt werken. Je moet jezelf zien als een merk dat in de markt moet worden gezet door middel van marketing. Ofwel personal branding. Een website maken kan eenvoudig via WordPress of Wix. Koppel hem aan een URL met je eigen naam.

Hel veel succes met je sollicitatie , vind je dit interessant laat me het dan weten door een reactie achter te laten.

Groetjes Angelique

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.