lifestyle

Zelfkennis wie ben jij

Zelfkennis wie ben jij, als jezelf echt zal kennen.

Wie ben je? hoe leer jezelf beter kennen, en je jezelf wel veranderen als je dat zou willen. Zijn allemaal vragen die je aan jezelf kunt vragen, want wie net als een kind de wereld nieuwsgierig ka blijven betreden. Houdt namelijk zijn geest veerkrachtig en jong, heel veel mensen kijken naar de wereld zo als ze altijd kijken. Als iemand die niet geniet, maar als jezelf echt zal kennen kijk jij dan anders tegen de wereld.

Heb jij zelfinzicht?

Ben je introvert of extravert? Kun je goed met andere mensen overweg, of werk je liever in je eentje? Ben je snel en slordig of een pietje-precies? Je hebt zelfinzicht als je weet hoe jij het liefst werkt, en onder welke omstandigheden je je het prettigst voelt. Dit is belangrijke kennis die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om te beoordelen, of je in een bepaalde werkomgeving past of organisatie niet iedereen past in de zelfde functie.

Afbeeldingsresultaat voor zelfkennis

Durf jij naar jezelf te kijken.

Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt.

Er zijn namelijk drie vormen van reflectie:

  1. Reflecteren op persoonlijk functioneren. Daarbij sta je vooral stil bij wie jij bent, wat je motivatie en je doelen zijn. Deze vorm van reflectie kan je helpen bij je persoonlijkheidsontwikkeling.
  2. Reflecteren op beroepsmatig handelen. Deze vorm van reflecteren richt zich vooral op het methodisch handelen. Je kunt zo onderzoeken wat het effect is van de methoden die jij inzet.
  3. Reflecteren op persoonlijk beroepsmatig handelen in de maatschappelijke context. Bij deze vorm van reflecteren kijk je ook naar de context van jouw  handelen. Hierbij vraag je je af wat het effect is op de omgeving, de maatschappij en in hoeverre jij hier verantwoordelijk voor bent.

Veel mensen verwarren leren uit boeken , als leren uit praktijk.

  • Bij kennis leren gaat het dus om het opnemen van informatie en het leggen van verbanden.
  • Vaardigheidsleren gaat om het verbeteren van acties.
  • Houdingsleren gaat om het inzicht in eigen gedrag.  Jouw normen en waarden wat jij heb geleerd van je ouders, hoe je met anderen om moet gaan.

Reflecteren is een vorm van houding leren; het is een manier om veel over jezelf te leren. Door te reflecteren weet je wie je bent, wat je motiveert, wat je gemakkelijk afgaat en waar nog uitdagingen voor jou liggen. En soms vergeten we altijd  eerst naar ons zelf te kijken, heel veel mensen kijken eerst naar een ander.   Wat heel veel mensen doen, ze voelen zich verheven boven een ander, wat resulteert niet kijken naar je eigen gedrag in dit geheel.

Groetjes Angelique

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.