Geen categorie

Hallo Ego

Een groot ego lijkt handig als je veel wilt bereiken, maar kan je ook enorm in de weg zitten.

Een klein ego trouwens ook, en nog zo overeenkomst: beide gevallen schuilt altijd angst en onzekerheid in voort. Het woord ego roept bij veel mensen ergernissen op, het kan nadelige gevolgen hebben als je naast je schoenen gaat lopen. Het hebben van een groot ego heeft een slechte imago, maar bewondering is er ook. Mensen met een groot ego die overtuigend zijn van hun gelijk visie, bereiken  veel bij andere mensen.

Afbeeldingsresultaat voor ego

De ego als masker.

Wat is nu ego eigenlijk? Er is geen heldere definitie, net zo min als voor geluk of liefde. We weten allemaal wat er ongeveer mee wordt bedoeld, maar niemand heeft een treffende omschrijving voor. De algemene opvatting is: ik-gevoel. Zelf ik het ego als een vermogen te kiezen , dan weet je gelijk hoe je verhouding tot mensen en dingen om je heen is.

Overschreeuwen.

Verrassend genoeg: is een groot ego in werkelijkheid heel klein. Want iemand die onzeker is , roepen graag over een ander dat zij een grootte ego hebben. Terwijl zij de grote ego zijn, dan vallen ze niet op tussen de rest. De wijsheid achter emotie is gevoel, daarom hebben we ego nodig om ons veilig te voelen. We hebben allemaal onze strubbelingen, en onzekerheden, die ons in sommige gevallen onzeker maken. Daarom hebben de meeste mensen een ego masker naar de buitenwereld toe om niet op te vallen wie ze werkelijk eigenlijk zijn. Een klein mannetje met een groot ego die groter wilt lijken, maar zijn in werkelijkheid maar klein.

Hoe gaat het met jou?

Wie voortdurend conflicten heeft met anderen, of juist tekortgedaan wordt bij anderen om vervolgens buitenspel gezet te worden. Doet zich zelf en anderen te kort, hij verliest dan de verbinding met zich zelf en anderen. Omdat hij niet laat zien, wie hij echt is. Dat geeft een leeg gevoel, bij zich zelf. Ik zie grote egoproblemen als signaal om bij jezelf te rade gaan, hoe gaat het eigenlijk met mij? Waar heb ik last van? Mensen zien zich zelf vaak niet dat ze worden gestuurd door angst. Observeer nu eens jezelf een dagje waar aan ligt de behoefte om controle, en weet: daar ligt altijd angst aan ten grondslag. Heb je eenmaal inzicht in jezelf, dan kun je er voor kiezen om anders te reageren.

Trucje voor wie het nog niet helder heeft voor zich zelf.

Zet nu eens de knop om, stel je voor dat je door iedereen wordt gezien. En gewaardeerd wordt om wie je bent, en je niet meer hoeft te bewijzen dat je waardevol bent? Hoe zou jij dan reageren.

Gr Angelique

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge