Werk Tips

Sollicitatie tips

Solliciteren! Is een vak apart en vooral de eerste keer heel spannend. Wees goed voorbereid en lees de tips.

Een recruiter zorgt voor de werving en selectie van personeel, en plaatst dus de juiste persoon op de juiste plek binnen een bedrijf. Dan is het heel erg belangrijk dat jij opvalt, om toch op gesprek te komen bij het bedrijf.

Stap 1 Richt je aandacht in de eerste plaats op je cv.

Wanneer er ontzettend veel reacties binnenkomen, dan is er te weinig tijd om alle brieven uitgebreid te lezen. Er wordt eerst naar je cv gekeken, omdat daar precies in staat welke opleidingen en  wat voor werkervaring je eventueel hebt gedaan. En het geeft daarnaast een globaal beeld van je persoonlijkheid en interesses dus wie jij bent.

Stap 2 omschrijf je motivatie in een brief.

In je cv schrijf je over je kennis en ervaring, maar wat zet je nu echt in je brief? Veel sollicitanten sommen in hun brief op wat ze gedaan hebben, maar dat staat al in hun cv. Wat de recruiter nauw juist wil weten is waarom iemand voor een bepaalde functie kiest, wat haar  haar passie is en wie hij of zij als persoon is. De recruiter heeft geen interesse om nog eens een opsomming te lezen  wat hij of zij  eigenlijk al hebben gelezen  in je cv . Verders zorg er voor dat er geen taal- en grammaticafouten in je brief staan.  Als er taalfouten in een brief staan, dan zullen zij zich afvragen waaraan dat aan ligt.

Afbeeldingsresultaat voor solliciteren

Stap 3 Wees origineel en probeer aandacht te trekken.

Zorg voor een originele opening van je brief of een goede onderkop voor je cv. Trek de aandacht en zorg dat je de lezer van de brief triggert om verder te lezen. Wat jij Schrijf in je brief {bijvoorbeeld} hoe jij jezelf ziet in de functie, of hoe je denkt de functie in te zullen vullen. Dát is wat een recruiter wil weten, laat weten wie jij bent en waarmee jij je onderscheidt van anderen!

Stap 4 bereid jezelf altijd voor.

Ga niet zonder voorbereiding je sollicitatiegesprek in, weet met wie je spreekt en wat zijn of haar functie is. En bedenk wat voor vragen je kan verwachten, en probeer antwoorden en voorbeelden achter de hand te hebben. Zodat er geen stiltes vallen, wat trouwens niet wil zeggen dat geen antwoord hebben fout is. Geef dan gewoon even aan dat je er even over na wilt denken, en aan het eind van het gesprek op de vraag terugkomt .  En  stel zelf ook vragen, maar zorg er wel voor  dat je het antwoord daarop niet al had kunnen lezen op de bedrijfswebsite. Vraag bijvoorbeeld hoe een werkdag in de functie eruitziet of met hoeveel collega’s je samen zou werken. Op deze manier toon je interesse in het bedrijf, en dat is goed.

Stap 5 Wees eerlijk.

Jezelf beter voordoen, is niet handig, je zult er in de functie altijd tegenaan lopen als je hebt aangegeven iets te kunnen terwijl dat niet waar is. Als je nog niet veel ervaring hebt, of je weet dat je bepaalde competenties nog moet ontwikkelen  dan is dat niet per definitie een afbreukpunt. Ben je een starter, dan is dat juist heel normaal. Prent jezelf in dat je niet voor niets op gesprek gevraagd bent,  dus wees gewoon zeker van jezelf en blijf eerlijk. Daar kom je altijd veel verder mee, wanneer je voor doet wat je niet bent.

Groetjes Angelique

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.