PTSS de niet zichtbare trauma
Post trauma stresssyndroom is geen zichtbare trauma en wordt vaak gezien dat je eigen aanstelt.
Maar wat is nu eigenlijk PTSS ofwel posttrauma stresssyndroom en waarom wordt deze trauma als aanstellerig gedrag gezien.
Wanneer je iets heel ergs heeft meegemaakt in je leven zoals een oorlog of een overval, seksueel geweld, dan kan die gebeurtenis steeds op een indringende manier in uw gedachten of dromen terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer voor uw ogen afspeelt als een film, dat steeds opnieuw wordt afgespeeld. Dit is posttraumatische stress herbeleven van trauma.
Je doet er alles aan om deze gedachten te vermijden of te blokken wat meestal niet op een langere termijn werkt. Je gaat niet meer naar de plek waar het is gebeurd is ,en vermijdt deze mensen die met het nare voorval te maken hebben. Sommige mensen met post trauma stresssyndroom gebruiken drugs of kalmerende middelen om hun nare ervaringen te doen vergeten van angst, pijn, en verdriet.
Hoe ontstaat nu een post trauma stresssyndroom.
Waarom heeft de ander bij een ingrijpende gebeurtenis een post trauma stresssyndroom en de andere persoon juist helemaal geen last.
De volgende dingen spelen een rol.
- Wat voor gebeurtenis het was: een oorlog of kindermishandeling geeft bijvoorbeeld vaker klachten dan andere gebeurtenissen.
- Hoe lang de gebeurtenissen duurde en hoe erg ze voor iemand waren.
- Wat de gebeurtenissen voor iemand betekenen.
Mogelijk speelt ook mee hoe kwetsbaar iemand is:
- Kwetsbaarheid ontstaat waarschijnlijk door nare ervaringen die als jong kind heb: het stress-systeem wordt dan waarschijnlijk verkeerd afgesteld.
- Kwetsbaarheid kan mogelijk ook komen door erfelijke aanleg: het stress-systeem is dan door erfelijke aanleg minder stabiel.
Wat juist beschermt tegen post trauma stresssyndroom is steun van andere mensen. Steun en herkenning na een nare gebeurtenis vermindert juist de kans op ptss. Ook hebben mensen en kinderen in hun jeugd geleerd om problemen actief aan te pakken en minder kans hebben op ptss.
Natuurlijk is er mee te leven maar wel met aanpassingen, van sommige taken kunnen al te veel zijn. Omdat er bijvoorbeeld te veel prikkels aanwezig zijn wat de klachten kunnen verengen. Dan is het juist om meer tijd voor jezelf in te plannen en meer rust in je dag schema aan te brengen . Niet te veel willen van jezelf, als je geen rust neemt dan komen de klachten juist meer naar voren.
Wat zijn de symptomen van PTSS.
- Spanning en onrust:
woede-uitbarstingen, prikkelbaar zijn, agressie, snel en hevig schrikken van dingen, slecht kunnen concentreren, slecht slapen. - Herbeleven van de gebeurtenissen, in dromen, nachtmerries, maar ook overdag in gedachten:
U kunt heel angstig worden of overspoeld worden door emoties bij situaties, geuren of bijvoorbeeld voorwerpen die u herinneren aan de gebeurtenissen. Ook kunt u hartkloppingen krijgen of gaan zweten. - Vermijden van dingen/situaties die u aan de gebeurtenissen herinneren:
Juist omdat u bang bent voor die emoties, probeert u alles wat aan de gebeurtenissen herinnert zoveel mogelijk uit de weg te gaan. - Minder voelen:
U heeft minderĀ belangstelling voor mensen in uw omgeving. U verwacht minder van de toekomst. Activiteiten die u eerst leuk vond, interesseren u minder of niet meer.
Herken je dit , doe er dan wat aan praat met een traumapsycholoog die ervaring heeft in posttraumastresssyndroom.
Zie link voor meer info.
https://www.lentis.nl/probleem/ptss/behandeling
#ptss #posttraumastresssyndroom #trauma
Vind je deze artikel interessant geef dan een reactie.
Gr Angelique