Oeroude priciepe van geven.
Het oeroude principe van geven bestaat uit? Wat je geeft krijg je altijd terug.
Gunnen begint altijd met geven, want je krijgt nooit zomaar een tientje van iemand. Heb je wel eens geprobeerd om aan willekeurig iemand een tientje weg geven? Ik kan je verzekeren dat valt niet mee, omdat mensen er altijd iets achter zoeken. Jaren gelden toen ik nog een ZZP’er was vroeg ik bij een presentatie, in de zaal of ik iemand blij kon maken met mijn tientje. Het bleef een lange tijd stil tot iemand opstond ik zou wel heel graag jou tientje over willen nemen voor een tegenpresentatie. Zo begon de wet van geven want toen ik dat tientje weg gaf, stond er iemand anders op om een tegenprestatie te vragen. Dit was voor mij het moment om de zaal mee te krijgen, ofwel de principe van wederkerigheid: als we iets krijgen , hebben het gevoel dat we iets terug moeten doen.
O jee ik moet iets terug geven.
Mensen houden niet van mentale schulden en proberen ze daarom zo spoedig mogelijk verheffen. Daarom komt nog bij dat we niet graag als profiteur worden gezien. Je bent niet sympathiek als je alleen maar neemt, het werkt bij anderen op als je nooit iets terug geeft. We doen er dus alles aan om te voorkomen dat de hoorn van onze omgeving ons ten deel valt.
Het boeddhisme spreekt over eerst zaaien dan oogsten. Wie vriendelijk lacht, krijgt datzelfde terug. Geef je begrip, dan krijg je begrip. Bied je excuus aan, dan schenk de ander je vergeving. Je krijgt dus niet altijd letterlijk wat je geeft, maar je krijgt wel iets positief als je iets positief geeft. De boodschap is helder. Wie iets gedaan wil krijgen van een anderen zal eerst het evenwicht moeten verstoren. Om met Indira Gandhi te spreken: De grootste fout van de mens is dat hij wilt oogsten op plaatsen waar niet gezaaid is. Gunnen begint altijd met geven. Geef dus meer dan u neemt.
Geven is voor sukkels.
Veel mensen geloven meer in nemen dan in geven. In hun ogen is nemen de korsten weg naar succes. Zij zien degenen die geloven in kracht van geven vaak als naïef, zwak en beetje dom. Alsof geven iets meer is voor sukkels. Voor de sceptisch onder ons wil ik de voordelen van geven onder de loep nemen. Wie de wet van geven begrijpt en toepast, krijgt vaker iets gegund en versterkt zijn relaties. Voordat je begint met geven moet je zelf dus afvragen, of je het ook echt wilt. Dat je relatie verbetert, jou sterker maakt. En je moet jezelf een vragen of je de relatie überhaupt in stand wilt houden. Is dat dan niet het geval, blijf dan vooral niet geven. Zo lost het probleem zich vanzelf op.
Als je hecht aan een betere relatie, is een strategie van geven een zee krachtig instrument. natuurlijk zitten er ook risico’s aan vast. Als anderen vertrouwt loopt je bijvoorbeeld het risico dat mensen daar misbruik van maken. De vraag is alleen in hoeverre de voordelen opwegen tegen de risico’s die je loopt.
De voordelen van geven bestaat uit drie groepen.
1 Het effect.
We willen de mentale schuld die ontstaat doordat we iets ontvangen zo snel mogelijk willen verheffen. Daarom komt er vaak direct iets positief voor terug. Schenk je iemand vertrouwen, dan ontvang je dikwijls meteen waardering. Bied je excuus aan dan krijg je in veel gevallen onmiddellijk vergeving. Toon je begrip voor een ander dan is de ander vaak bereid om begrip terug te geven. Help je klanten beter dan verwacht dan is de kans groot dat zij je trouw blijven.
2 Het krediet dat je opbouwt.
Het kan zijn dat je met geven niet direct iets oplevert. Dat wil nog niet zeggen dat het niet voor niks is geweest, wanneer je geeft bouw je je algemeen krediet op bij een ander. Namaten je vaker iemand iets geeft, ook als het iets klein de ontvanger zal het altijd waarderen en ze zullen altijd wat voor je terug willen doen.
3 Het positieve beeld dat ontstaat.
Als iemand die we niet mogen succesvol is, dan vinden we dat hij geluk heeft gehad. Is het in onze ogen een sympathiek persoon, dan vinden we het knap wat hij heeft bereikt en is dat zeker geen kwestie van geluk. Als mensen je waarderen, dan stellen zij u ongevraagde advies op prijs. In plaats van het zien als een bemoeienis waar zij niet hebben om gevraagd. mensen bekijken zaken altijd van uit hun eigen perspectief. Het is aan u of u daar perspectief wilt beïnvloeden.
Wil je meer over deze onderwerp zien op mijn website geef dan je commentaar hier onder.
Gr Angelique
2 reacties
Rob Alberts
Bij voorbaat stil staan bij de positieve effecten van vrijgevig zijn is apart.
Stille groet,
Rob Alberts onlangs geplaatst…Ik ben van 1956
gouweleeuw
Goedenavond Rob.
Dat is ook zo stil staan bij positieve effecten en vrijgevigheid is een mooi iets.