Blog Zero Wast Home

Ga terug naar de basis van zero waste, leef opzettelijk wij hebben onze vuilnisbakken weg gegooid  jij ook?

WIJ GELOVEN IN HET CREËREN VAN BEWUSTE LEVENSSTIJL.

Is het mogelijk om helemaal zero waste te leven, en kwaliteit van het leven volop opgeven? Het antwoord is ja. Begin altijd bij het begin, en ga niet te snel tenslotte om je eigen helemaal te resetten begint altijd met kleine stapjes. Een maal als je er aan bent gewent, dat je geen plastic meer koopt in winkels zal je zien dat boodschappen echt leuk gaat vinden. In het beging had ik er ook moeite mee, maar nu ik meer gewend bent om anders boodschappen te doen vind ik het juist veel leuker. Want er zijn altijd mensen die vragen waarom je eigen zakjes of potjes mee neemt naar de supermarkt.

Bepaal je eigen tempo.

Natuurlijk realiseer ik dat het allemaal niet zo realistisch is om zero waste leven. Voor sommige zal het een beetje hard core zijn maar met kleine stapjes kom je ver. En dat veel mensen denken dat het niet haalbaar is voor een gezin met kinderen, en fulltime werkende ouders. Geloof me dat snap ik best dat het moeilijk is. Daarom moedig ik jouw aan om deze strategieën toe te passen. In dit toe passen in je drukke schema, en de rest te laten, althans voorlopig dan. Wanneer jij er klaar voor bent om iets nieuws uit te proberen, dan weet jij dat je hier volop inspiratie kan vinden over dit onderwerp. Hier onder volgt onze persoonlijke filosofie, onze motto en enkelvoudige tips om anderen nieuwe mensen op weg te helpen.

ONZE FILOSOFIE

Gebruik alles wat je eerst hebt gekocht en begin dan opnieuw. Zodra een item opgebruikt is of bijna aan het einde van de levensduur is evalueer dan of het product essentieel is. Als het van essentieel belang is, stel jezelf dan de volgende vragen:

Kan ik dit item zelf maken?

Kan ik een duurzamere versie kopen dan degene die ik eerder kocht?

MIJN PERSOONLIJKE MOTTO.

Vermijd plastic voor eenmalig gebruik

Omdat plastic bijna elk aspect van ons leven doordringt, is dit wellicht de grootste uitdaging voor Zero Waste. Om dit mogelijk te maken maak je misschien een Top tien-lijst met items. verpakt in plastic, waarvan je nog niet bereid bent om zonder te leven. Deze lijst maakt ook het nemen van beslissingen eenvoudiger: als het niet op de lijst staat, maar plastic voor eenmalig gebruik bevat, koop je het niet.

Zoek altijd eerst tweedehands

Afgezien van uw Top tien-lijst proberen we altijd alle andere ander items  tweedehands te kopen. We zijn succesvol geweest met kleding, jassen, schoenen, meubels, sportartikelen en zelfs huishoudelijke verf.

Voorkom verpakking voor overmatig gebruik of voor eenmalig gebruik

Dit wordt meestal bereikt door het bulkgedeelte in de supermarkt te kopen, onze eigen containers voor vegetarisch producten en vegan kaas bergen we op in onze glazen potten. Dit doe ik als ik onder weg bent dan neem ik altijd mijn eigen bekers mee. Als voedsel of drankartikelen worden geleverd in containers voor eenmalig gebruik (die na gebruik bijna altijd afval worden), vermijd dit dan.

Maak altijd gebruik  van de uitgebreide versie van de 3 R’s

Weigeren – alles wat je niet nodig hebt

Reduce  – wat je nodig hebt.

Hergebruik – alles wat je kunt.

Recycle – wat u niet kunt weigeren, verminderen of hergebruiken.

Compost – de rest

In onze families worstelen nog steeds met sommige van deze motto’s. We zijn verre van perfect. Tijdens de kerstvakantie bracht mijn zoon een plastic Star Wars drinkbeker naar huis. De eerst wat hij zij ik was vergeten dat dit plastic was en dat hij helemaal geen plastic in onze huis hebben. Toen op dat moment was zijn ogen geopend, waarom plastic kopen voor eenmalig gebruik, als het ook in glazen flessen kan.

Gr Angelique